Controle over de corona situatie en ons persoonlijkheid

Sinds woensdag 22:00 zijn we weer op een gedeeltelijke lockdown gegaan. Een week daarvoor was ik in quarantaine. Gelukkig was ik negatief getest. Maar mijn persoonlijkheid voelt zich aangetast door de situaties waarop hij geen controle had. Dit uit zich in irritatie, hopeloosheid en verdriet.

In deze situatie mede door mijn gesprek met Eva gisteren vond ik een parallel tussen alle situaties waarop we geen grip hebben en onze emoties. Namelijk dat ze ons “zomaar” overkomen, zonder dat we er controle over hebben. En dat heb ik ontdekt is niet goed of slecht. Ik heb vaak gezien en zelf meegemaakt in mijn cultuur dat als emoties je overkomen en je die niet kan controleren dat het wordt gezien als dat een persoon niet helemaal in orde is. En het wordt dan gewenst om je emoties te leren te beheersen. De realiteit is zoals er grootse situaties ons overkomen waarop we geen grip hebben, hebben we ook geen grip over natuurlijke processen in ons lichaam. Wanneer we bijvoorbeeld schrikken van iets, is dat veel meer geaccepteerd dan als iemand nerveus is. Beide een natuurlijke reactie, maar ik denk dat onze cultuur en omgeving er een label aangeeft wat gewenst is, en wat niet.

Bij mij merk ik dat er een subtiele obsessie mij is aangeleerd dat we veel invloed hebben op dingen. Op school werd ik al geïntroduceerd met hoe de mens eigenlijk zo geweldig is om veel uit de natuur te beheersen. De mate waarop we hele landschappen compleet kunnen verbouwen heeft het gezicht van de aarde helemaal veranderd. Dat de mens daarin in staat is, is heel erg wonderbaarlijk vind ik. Maar ik denk tegelijkertijd dat veel ervan naar ons hoofd is gestegen. Vooral wanneer het aankomt op ons persoonlijke leven. Grootste voorbeeld dat ik kan bedenken is de American dream, die zegt dat wij invloed hebben op ons leven. Maar de realiteit is dat veel in ons leven we geen invloed hebben. Nu ik dit aan het schrijven ben hoor ik mijn persoonlijkheid al: “Nou zeg jij hebt een sombere kijk op het leven”. Nu kijk ik er anders tegen aan. Ik begin er meer vrede in te vinden dat ik over sommige dingen geen controle heb. Dan hoef ik van mezelf namelijk niet meer situaties proberen te veranderen die in werkelijkheid niet te veranderen valt. Kan ik werkelijk veranderen dat ik in sommige situaties even schrik of even nerveus voel?

Waar ik wel invloed op heb
Nu ik afstand heb gezet van de dingen waarop ik geen invloed heb, kan ik me focussen waarop ik wel invloed heb. En ik heb ontdekt dat invloed heb waar ik mijn aandacht aan besteed. Als het op mijn emoties aankom zoals irritatie over de corona situatie, kan ik ervoor kiezen om, nadat de irritatie is gebeurd, om daarin te blijven of te zien zoals het is. Namelijk een natuurlijke reactie, die niet goed of slecht is. Een label van goed of slecht komt van mijn denken, en mijn hart ziet dat het gewoon een gebeurtenis is. 

Wat ik zo mooi vond was wat Eva gisteren tegen mij zei:

Ik trek me er niet veel van aan als mijn persoonlijkheid niet gelukkig is”

Toen Eva dat zei moest ik zoveel lachen, want ik zag meteen wat ze bedoelde. En ik voelde de afstand tussen wat ik wel kon controleren en wat niet. Ik dacht ook meteen aan dat ik dit met jullie moest delen.

Al met al wil ik jullie feliciteren met de gedeeltelijke lockdown, een nieuwe situatie waaraan we niets hoeven te doen 🙂

In het hart,

Michael

Laat een reactie achter