DE TWEEDE CHAKRA – STILTEPLEK

15 november 2019

Lieve allemaal,

We gaan ons vanavond verdiepen in de tweede chakra (Sanskriet: Svadhisthana). Het eerste dat opvalt is dat deze chakra met verschillende namen wordt aangeduid, zoals sacraal of heiligbeen- chakra en miltchakra. In de diverse wijsheidstradities varieert de plek van diep onder de navel tot wat meer naar boven. Zoals ik de vorige keer bij het Latifagebed al aangaf, ga ik uit van mijn eigen ervaring en die kan afwijken van wat je elders tegen kunt komen.

Tijdens mijn training in Zen meditatie heb ik mijn buik (Japans: Hara) leren ervaren als mijn aarde midden en krachtcentrum. Hara omvat de hele buik, van ons bekken tot aan onze middenrif tot in onze rug*. Door onze aandacht naar de buik te brengen komen we weer in contact met ons Zelf. Tijdens het lopen komt de beweging ook vanuit onze Hara.

Ik ervaar de kern van deze tweede chakra zo’n twee centimeter onder mijn navel, en dan naar binnen tot onder in mijn rug, waar in de Chinese traditie het lage Tan T’ien punt gelokaliseerd is. Het is het zwaartepunt van het lichaam. 

Voor mij is het mijn Stilteplek, waar ik aan het in de van de uitademing verwijl** totdat de inademing vanzelf weer ontstaat. Als ik tot mijZelf wil komen is dit de plek waar ik naar toe ga. Het is mijn thuis. Als ik daar ben, vult de adem/aandacht mijn hele buik en voel ik een grote rust en ontspanning. De inademing begint voor mijn gevoel dan ook altijd daar en stijgt op langs mijn wervelkolom naar boven, naar mijn kruinchakra. De uitademing gaat dan vandaar voorlangs weer naar beneden totdat ze tot rust komt in de stilte van mijn buik. Zo doortrekt mijn aandacht/adem als een uitgerekte cirkel van levensenergie (Chinees: chi of ki) mijn hele lichaam.

IK VOEL

De tweede chakra is de chakra van de emoties. emoties zijn bewegingen (afgeleid van het latijnse werkwoord movere), en dan met name bewegingen naar buiten (e- = ex) E-moties kunnen je helemaal meenemen en je buiten jeZelf brengen. 

Geen wonder dat water het element is dat hierbij hoort. Water beweegt, stroomt en verandert voortdurend. 

Dit chakra is ook het energiewiel van seksualiteit (het ligt ter hoogte van de voortplantingsorganen), van plezier en van polariteiten. Aardse liefde kan in haat verkeren, blijdschap in verdriet. 

Heel bijzonder dat ik juist deze turbulente chakra als mijn Stilteplek ervaar. Hier ontmoet ik weer het leven als paradox: als ik mijn adem/aandacht naar mijn buik breng, komen mijn emoties tot rust en hervind ik de stilte die daaronder altijd aanwezig is.

De kleur van de tweede chakra is oranje en ze wordt afgebeeld met 6 bloembladeren.

Ze is verbonden met de baarmoeder, de genitaliën, de nieren en de blaas en met de endocriene klieren eierstokken en testikels. Corresponderende edelstenen zijn koraal, saffier, tijgeroog en agaat.

*Als je de kindhouding uit de yoga aanneemt (je ligt voorovergebogen op je knieën, met je handen vóór je of langs je zijden) kan je de rugkant van deze chakra goed ervaren doordat je daar je adem/aandacht voelt bewegen.

**’Verwijlen’ is een oud-Nederlands lievelingswoord van mij. Het betekent ergens verblijven, erbij stil staan, vertoeven, verpozen (Ha! Ook oud-Nederlands) en het heeft voor mij het kleur-gevoel van rust en tijdloosheid (ik zie kleuren in klanken).