de wortel chakra

Lieve allemaal,

In de mediatiegroep hebben we ons letterlijk en figuurlijk verdiept in onze eerste chakra, de stuit- of wortel-chakra, in het Sanskriet Muladhara (mula = wortel, adhara = stuit). Deze chakra bevindt zich op het perineum, dat stukje tussen je anus en je geslachtsdeel. Als het goed is, zit je daar op. En dat doe je als je recht op je zitbeentjes, (die zich aan weerszijden van je perineum bevinden) zit. Die heten natuurlijk niet voor niets ‘zit’-beentjes.

We hebben geoefend om in onze basis, op onze wortelchakra, te zitten en die zo te activeren. Ook tijdens het staan en lopen hebben we hier aandacht aan besteed. Het is heel bijzonder hoe deze chakra kan tot leven kan komen in je ervaring. En ook als je (nog) niets voelt, dan kan het innerlijke vertrouwen (dat verbonden is met de zesde chakra – komt later) groeien, dat ‘het wel werkt’. Ik moet hierbij opeens aan een vers uit het oude testament (bijbel) denken – afkomst verloochent zich niet – “God geeft het zijn beminden in de slaap”. En zo is het: wat aandacht krijgt groeit/herstelt zich/komt tot bloei, ook al slaapt jouw lichamelijke opmerkingsgave nog.

In de gespreksmediatie hebben we het gehad over is de vele betekenissen van onze eerste chakra. Elk energiecentrum vibreert met een bepaalde frequentie, die afhankelijk is van de locatie in het lichaam. Verder is elke chakra verbonden met een endocriene klier. De endocriene klieren scheiden hormonen af, die voor een groot gedeelte de biologische processen in ons lichaam regelen. En er zijn nog veel meer verbindingen, waarvan ik er hier een paar noem.

Zo is onze wortelchakra verbonden met de aarde, met wortels, gronden, overleven van het lichaam, materie, begin. Haar kleur is rood en ze heeft vier bladeren. Helaas zijn mijn computerkwaliteiten nog niet goed genoeg dat ik hier een afbeelding kan geven – moet je zelf maar even opzoeken als je wilt zien hoe ze eruit ziet. Haar energie is vast, zeer verdicht. Ze is verbonden met de dikke darm (de darmen worden wel onze tweede – aardse – hersenen genoemd), en met de bijnieren. De edelstenen die met haar corresponderen zijn magnetiet, robijn, granaat, en hematiet (bloedsteen). 

Maandag gaan we verder met het onderzoeken van onze tweede chakra.

(o) eva