Oefening Baart Kunst – mijn recept: 2 x 5 en d.d.d.h. (met geleide meditatie)

Sta even stil en weet het weer.

Leg het nooit aan iemand uit.

Aan liefde is niets uit te leggen.

Adem haar in en uit.

Als je werkelijk wilt leren om regelmatig stil te staan, dat wil zeggen als je wilt leren om het leven-vanuit-de aandacht-van-je-hart tot een dagelijkse gewoonte te maken, zijn er twee ingrediënten nodig. Het ene is herhaling. Herhaling, herhaling en nog eens herhaling. En het andere is geduld. Herhaling en geduld staan aan de basis van elke training. Kijk naar eens een kindje dat leert lopen, of naar een voetballer die een bepaalde voetbeweging onder de knie wil krijgen. Oefening baart kunst.

In aandacht leren leven kan je zien als het trainen van je aandacht-spier.

Dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Het belangrijkste is dat je het elke dag doet. En dat je, als de klad er weer eens is ingekomen (en bij wie gebeurt dat niet), telkens met liefde en geduld opnieuw begint. Zo eenvoudig is het.

Mijn recept voor het trainen van de aandacht-spier is 2 x 5 en d.d.d.h. 

2 x 5 wil zeggen: doe deze aandacht/adem-training twee keer vijf minuten per dag, ’s ochtends en ’s avonds. D.d.d.h. beteken door de dag heen. En dat wil zeggen: doe de korte versie ervan, die nog geen halve minuut duurt, zo vaak mogelijk door de dag heen als je eraan denkt en er zin in hebt. Het mooie is dat niemand kan zeggen dat men hier geen tijd voor heeft. Twee keer vijf minuten is op te brengen, toch? En door de dag heen – hoeveel ‘verloren’ momenten zijn er niet waarop je even kunt stilstaan? Zoals wanneer je staat te wachten tot het water kookt, als je op de w.c. zit, of als je weer eens in de verkeerde rij staat bij de supermarkt. Je hoeft ze alleen maar op te merken en te gebruiken, dat is alles.

Ik heb de 2 x 5 oefening ingesproken als een geleide meditatie, zodat je een goed houvast hebt om je dagelijkse aandachttraining te beginnen. Veel plezier ermee!