AL-ÉÉN – Eva’s voetmassage

Ik lig weer op de massagebank, dit keer bij Daniëlle[1]. Zij is voetreflextherapeut en heeft evenals Albert, over wie ik in mijn vorige blog schreef[2], gouden handen. Ik kom al een poosje bij haar vanwege de last die ik heb van mijn hamertenen.[3] Naast slecht passende schoenen (wat in mijn geval niet opgaat) geeft de reguliere geneeskunde een scala aan mogelijkheden-van-buiten-af die de oorzaak zouden kunnen zijn. Met andere woorden: men weet het niet, en de aangeraden therapie is dan ook voornamelijk symptoombestrijding: fysio-oefeningen, tussen-teenkussentjes gebruiken, enz. Dat heeft mij niet geholpen.

Daarom ben ik verder gaan zoeken en omdat ik aan den lijve ervaren heb dat mijn lichaam een eenheid is, en dat bepaalde punten op mijn voeten energetisch verbonden zijn met specifieke delen van mijn lichaam, ben ik bij Daniëlle uitgekomen. Telkens wanneer zij mijn voeten aanraakt voel ik de prikkeling daarvan tot in mijn kruin en ontstaat er een diepe ontspanning. Ik kom één keer per veertien dagen bij haar om mijzelf cadeau van haar liefdevolle en deskundige aandacht te geven. En op haar beurt leert zij mijn oude voeten steeds beter kennen. Tot nog toe heeft de behandeling echter nog niet veel verlichting gegeven voor mijn arme tenen.

Tot vandaag. De vingers van Daniëlle gaan dieper dan gewoonlijk langs de onderkant van de rij knobbels onder mijn hamertenen, en plotseling ik schreeuw het uit van de pijn. Ik voel intuïtief dat zij de plek heeft bevonden waardoor die pijnlijke krommingen in mijn tenen ontstaan zijn. En, wat ik bijna nooit doe, ik doorbreek de stilte en ik vraag haar wat ze daar te pakken heeft. Het blijkt het de reflexzone te zijn van het gebied rond mijn middenrif. Ik ben stomverbaasd – het zal toch niet waar zijn?! En ik vertel haar over mijn ervaring bij Albert en van de oerpijn om het overweldigende leed van de mensheid die loskwam toen hij mijn ribben masseerde.

Dit gebied op mijn voetzolen weerspiegelt deze oer-pijn rond mijn middenrif. Mijn tenen zijn kromgetrokken als gevolg van de spanning rond mijn ribben, die zich daar gedurende een heel leven opgehoopt heeft. Dit wordt bevestigd doordat ik bij verdere massage van deze reflexzone weer in eenzelfde staat van wanhoop terechtkom als op de massagetafel bij Albert: intens verdriet én diepe bevrijding. Ongelofelijk. Mét mijn tenen ontspant ook mijn ribbenkast – ik voel het onmiddellijk.

Wat een geschenk. Ik realiseer me opnieuw wat een groot wonder mijn lichaam, wat een groot wonder het hele leven is. Alles is met alles verbonden op een zo diep niveau dat wij daar meestal blindelings overheen lopen. Alles is één. Al-een. Ik ben zo dankbaar dat ik geleerd heb hierbij stil te staan zodat ik telkens weer mag opmerken hoe dit wonder van fundamentele verbinding zich manifesteert, dwars door alle uitingen van verdeeldheid heen die we in de wereld op grote en kleine schaal dagelijks ervaren.


[1] Daniëlle Lo-A-Njoe, voetreflextherapie, Amstelveen.

[2] Zie mijn blog van 19 mei 2024: AL-ÉÉN, Eva’s massage.

[3] Hamertenen zijn vergroeiingen in de tenen, waardoor deze pijnlijk krom komen te staan en je last hebt met lopen en moeilijk je evenwicht kunt bewaren.